He bah, een naald?! Dat wil ik niet! 

Dit is vaak de eerste reactie van veel klanten… Ja, het is een naald, echter is het niet te vergelijken met het krijgen van een injectie. De naalden die wij gebruiken voor dry needling zijn maar 0,25 of 0,30 mm dik en maximaal 3cm lang en dit prikje voel je niet. Een injectienaald is hol van binnen, vaak 0,10 mm dik en tussen de 5 en 10 cm lang. 

Met dry needling kunnen wij erg snel en effectief een triggerpoint/(pijn)klacht behandelen. Terwijl we normaal gesproken lang op zo’n zelfde punt aan het masseren zijn, waar je veel meer van voelt. Met dry needling zitten we namelijk meteen in de kern van het probleem. Maar wat is nou precies dry needling en wat doen we nou eigenlijk? Dat lees je hieronder:

 

Wat is dry needling:

Dry Needling is een behandelmethode die ervoor zorgt dat gespannen spieren effectief worden behandeld. Door het aanprikken van deze pijnlijke spieren, middels Dry Needling, kan de spier snel en langdurig ontspannen.

Wanneer er pijn en spanning (bijvoorbeeld door stress) in je lichaam zit, gaat je lichaam dit vaak op een verkeerde manier proberen te compenseren waardoor de lichaamshouding verandert (dus ook de lengte van de spieren). Onnodig aanspannen van bijvoorbeeld de schouders en rugspieren zorgen al snel voor deze vervelende pijn. Hierdoor verkrampen je spieren, wat vaak opnieuw pijn veroorzaakt en lang aanhoudt.

Met de Dry Needling behandelmethode bereiken we met een speciale dunne naald de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die zijn ontstaan in je spieren. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna (de bekende ‘’twitches’’). De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor je pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert.
Naast de behandelmethode voor triggerpoints, waar we vaak als doel een twitch hebben, kunnen we de naalden ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo passen we bijvoorbeeld periost pecking toe. Dit is een techniek, waarmee we het periost (de buitenbekleding van botweefsel) prikkelen en hierdoor zorgen voor pijnvermindering en een betere doorstroming. Behalve spier/pijn klachten kun je ook bij ons terecht met stress/spanning/tintelingen/krampen/onbalans etc. We maken dan gebruik van acupunctuur punten en/of laten de naald 30 minuten statisch op een punt staan. De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’ (volgens de chinese geneeskunde), dan kan met behulp van naalden een bepaalde energie worden afgeremd of juist gestimuleerd worden. 

Al met al is er voor iedere klacht en iedere persoon een behandelmogelijkheid.

Ben je benieuwd of ik wat voor je kan betekenen en of dry needling wat voor jou is? Neem dan contact met ons op!